dinsdag 6 maart 2012

WORKSHOP NYNKE VAN AMERSFOORT

Nynke

Van woensdag t/m vrijdag heb ik in Amerongen een Steekplus workshop met Nynke van Amersfoort gevolgd.
We maakten vliezen van vlas en andere natuurlijke materialen om als basis te gebruiken voor 2 en 3 dimensionale werkstukken.
Het principe is vrij simpel, eigenlijk hetzelfde als zijdevliezen maken. Je wrijft de materialen in met behanglijm tot ze doordrenkt zijn en dan laat je het geheel drogen.
Hieronder foto's van wat ik gemaakt heb in die dagen.


Ik heb ervoor gekozen om me te beperken tot het maken van vliezen. De anderen hebben een paar vliezen gemaakt en zijn toen op of met de vliezen verder gaan werken om er een werkstuk van te maken.
Maar ik wilde gewoon oefenen op de vliezen en afmaken kan ik thuis beter dan in gezelschap.
Er zijn prachtige werkstukken gemaakt. Ook daar heb ik foto's van maar die komen a.s. maandag op de Steekplusblog te staan.
Ik vindt het een heel leuke techniek. Bij de cursisten was ook iemand die materialen, waaronder zijdevezels, verkocht en bij haar heb ik ook nog even 'gewinkeld' dan kan ik deze techniek ook toepassen op zijdevezels, maar die moet ik dan wel eerst verven. Weer een nieuwe uitdaging.
Ik heb maar gelijk bij Amazon.uk onderstaand boek besteld.
In Amerika was het al niet meer te krijgen en in Engeland hadden ze er nog drie.
 

Er werden prachtige werkstukken gemaakt. Boekjes, wandhangers, grote schalen, kaarten. Het is altijd heel inspirerend om met een groep Steekplussers bezig te zijn. In dit geval waren er ook nog 3 buitenstaanders bij, waaronder een bloemkunstenares. En dan zie je gelijk een heel andere benadering dan bij "textielmensen". Heel leuk.
De workshop werd gegeven in een Zendings- en Diaconessenhuis en we waren dus de gasten van de Diaconessen. Leuke ruimte, mooie omgeving, alleen tijdens de maaltijden waande in mezelf in het verzorgingshuis van mijn moeder. Laten we zeggen dat het bepaald geen Jamie Oliver maaltijden waren. De meeste cursisten waren intern, maar voor mij was het redelijk dicht bij huis en ik heb ervoor gekozen om op en neer te rijden en 's nachts in mijn eigen bedje te slapen.
Als extraatje leerde Nynke ons nog een techniek met stokjes waarvan ik geen idee heb hoe het heet, maar het komt erop neer dat je stokjes bij elkaar bind en daar een draad doorheen vlecht. Zie onderstaande foto. Je kunt hier allerlei variaties op maken.
Nynke stimuleerde iedereen om buiten zijn comfortzone te gaan en dingen uit te proberen die je uit jezelf niet zou doen. Op de reactie van een van de cursisten dat je toch dicht bij jezelf moest blijven was haar antwoord:" Nee, je moet daarna weer bij jezelf terugkomen".
En dat vond ik een heel mooie.

6 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Dat lijkt me ook weer heel leuk, ga beslist morgen even bij steekplus kijken. groeten van liesbeth

Aart zei

Mooie workshop resultaten en dat boek is het aanschaffen waard, ik heb het ook in mijn bezit.
http://quiltaart.blogspot.com

Hannie zei

Prachtige bruikbare vliezen heb je gemaakt! Het boek is welbesteed aan je,ik heb er ook veel plezier van! We krijgen zeker mooi werk te zien van al deze vliezen die je maakte!

Sonja Thalen zei

Leuk Joke, heb in het verleden ook al eens vliezen gemaakt.

ina zei

volgens mij heb je leuke dagen gehad.

Beth zei

What a great Post !! Your workshop looked fascinating and I like what you made. The screen on sticks was very nice. What fun to get together an create!