woensdag 6 augustus 2014

Spelen met Hennie

Voor vandaag stond er 'voedingskleurstof' in de agenda. Jammer genoeg hadden we beiden geen idee meer wat we daarmee hadden willen doen. Ik had gisteren nog even gegoogled op verven met voedingskleurstof en toen kwam het blogje van Marrie-Jette gelezen over wol verven met voedingskleurstof naar voren. Naar aanleiding daarvan ben ik vanmorgen eerst maar even naar Jamin gegaan om het goede merk kleurstof te halen ;-).
Ik ben draden gaan verven en Hennie lapjes. Hennie had een ander merk verf en dat verschil was inderdaad heel duidelijk. Nadat de lapjes uitgespoeld waren zat er nauwelijks kleur meer in.
Ze heeft ze later nog overgedaan in mijn kleurstof en toen was de kleur heel wat sterker.
Bij mijn draden was het resultaat wisselend. De wol leek goed kleur aan te nemen, de katoen (links boven op de foto)  minder. Het lapje katoen dat ik eronder had gelegd was na uitspoelen ook bleek.
De draden op de bovenste foto zijn nog niet uitgespoeld. Nadat dat was gedaan waren de blauwe garens in de bak ineens heel wat minder blauw. De donkerrood met groene verloor maar een beetje kleur en de geel/roze werd nog fletser.
Toen Hennie naar huis was nog eens op pinterest gezocht en daar nog een filmpje gezien van iemand die met voedingskleurstof verfde. Zij liet de draden eerst in water met azijn koken, draaide dan het gas uit en druppelde kleurstof erbij. Dat nog eens geprobeerd met de bleke garens en bij de wollen en katoenen garens had dat inderdaad resultaat. De strengen die op de onderste foto nog steeds heel bleek zijn, zijn  dus vermoedelijk synthetisch. De tweede streng van links is een streng die niet overgeverfd is en die op de bovenste foto rechts in de bak lag. Alleen jammer dat het in een pan wel moeilijk is om een streng in verschillende kleuren te verven. Bij de roze katoen is de kleurstof kennelijk helemaal gemengd want het rood en turqoise hebben een effen roze streng opgeleverd.
Uiteindelijk dus toch een paar mooie strengen overgehouden. Nu nog even testen hoe lichtecht ze zijn ;-)

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Leuk project! Is het echt nodig om te spoelen? Misschien geeft het na het drogen niet meer af? En dan strijken .

Marrie-jette zei

Ik kook de wol ook altijd hoor met voedingskleurstof en azijn.Alleen als je het dagen in het bad laat staan hoeftdat niet.
Bij gewoon gebruik blijft de kleur goed maar de dingen die al bijna een jaar buiten hangen zijn allemaal heel vaal geworden.