dinsdag 20 mei 2014

Sorbellosteek

Ik de vorige post had ik het over de leporellosteek. Die bestaat niet, ik bedoelde een Sorbellosteek Ik heb die steek ooit geleerd uit het boek Tale of two Stitches van Beanny and Littlejohn. Maar verder vind je hem nergens, niet op internet en niet in borduurboeken.  Ik zal proberen te laten zien hoe het gaat en dan wordt je vast net zo verslaafd aan die steek als ik.
Op de eerste foto zie je de 4 punten waar de naald door de stof gaat.
Je komt omhoog bij punt 1 en steekt naar beneden bij punt 2 en komt vervolgens weer omhoog bij punt 3 (zie foto 2).
Dan steek je de naald van boven naar beneden schuin onder de eerste steek door en niet door de stof (foto 3). Trek de draad aan en steek nog een keer onder de eerste steek door, maar zorg nu dat de naald boven de draad uitkomt. Trek aan, dan heb je een knoop en steek de naald weer door de stof naar beneden bij punt 4.
In deze oude post zie je wat proefjes die ik er toentertijd mee maakte. Dan kun je ook zien hoeveel verschillende vormen de steek kan hebben, afhankelijk van de soort garen de grootte van de steek en de plaats van de knoop.

3 opmerkingen:

AnneJeu zei

Een heerlijke steek. Echt een om aan verslaafd te raken. Met verschillende diktes garen en achtergronden, heb je geen andere steek nodig!
En niet te vergeten....zo rustgevend!

Hannie de Beer zei

Mooie steek!
Ik ben ook al een poosje aan het borduren en steken uit proberen,. Deze sorbello staat in mijn boekje 450 steken voor creatief borduren van Barbara Snook . De uitgave is een eerste Nederlandse druk uit 1974. Fijn dat je deze liet zien, anders had ik hem niet meteen opgemerkt. Hij wordt hier als Italiaanse steek beschreven. Ik ga die zeker eens proberen!

Jo Huijsman zei

Leuke steek, bedankt voor de uitleg. Wat betreft de inspiratie, die komt vanzelf weer.