woensdag 8 april 2015

Spelen

Vandaag heb ik weer eens met transferverf gespeeld en ik denk dat ik tot de conclusie moet komen dat het niet echt iets voor mij is.
Geïnspireerd door een facebookpost van Anita ben ik met bladeren en plastic folie aan de slag gegaan. Ik gebruik deze techniek wel op schilderdoek en papier maar nu wilde ik proberen hoe het zou gaan bij transferverf. Want als dat lukt zou dat betekenen dat ik het ook op stof kan gebruiken.
Om te beginnen kun je de transferverf dus niet helemaal laten drogen zoals bij acrylverf, want het zit dan vastgeplakt aan  het plastic en met het verwijderen van het plastic verdwijnt dus ook de toplaag van je papier. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat je voor transferverf goedkoop printerpapier gebruikt en geen stevig tekenpapier. De papieren waren dus al beschadigd. Maar ook de prachtige bladerprint die er in zat komt niet over op de stof. De fijne tekeningen gaan helemaal verloren. Ik had ook een paar vellen met zout bestrooid, daarmee krijg je normaal gesproken ook een heel mooi resultaat omdat het zout de verf aantrekt. Hier werkt het omgedraaid. In plaats van sterke concentraties waar het zout ligt is er geen afdruk waar het zout ligt, want ook dat zit vast in de verf en werkt dus als een resist.
Transferverf waarop bladeren zijn gelegd en plasticfolie


Transverf met een stencil

Transferverf met zout. Ik heb turquoise en paars gebruikt, maar het turquoise is volledig verdwenen.
Wat ik vooral heel vervelend vind is dat de kleur waarmee je het papier verft in de verste verte niet lijkt op de kleur die het uiteindelijk wordt.
Ik heb dus ook maar kleurstalen gemaakt.

Maar als ik die prachtige bladerafdrukken op stof wil maak ik wel fabric paper ;-)

2 opmerkingen:

Beth zei

Great experiments. It's a good way to get started with transfer paints.

Hannie de Beer zei

Ik vind ze wel heel apart geworden! Wat je zegt van het plakken van het papier op de stof, heb ik zelden last van. Niet al te heet strijken, en niet te lang op één plek . Gewoon blijven experimenteren!