donderdag 9 oktober 2014

Spelen met Hennie

Nog natte sjaal
Eerste poging viltmat
Gisteren helemaal vergeten verslag te doen van spelen met Hennie :-(.
Ik probeer tegenwoordig zo min mogelijk achter de computer te zitten omdat ik daar bijna meer tijd doorbreng dan aan mijn werktafel (werktafel?????? oeps, voor de vakantie plaatste ik (bijna) elke donderdag een werktafel foto, is ook helemaal uit mijn systeem verdwenen realiseer ik me nu. Nooit meer aan gedacht sinds de vakantie)
Maar goed, spelen met Hennie. we speelde met vilt. Nu wist ik al dat dat niet echt mijn ding is. Ik vindt het prachtig, maar op een of andere manier wordt het bij mij nooit wat.
een poosje geleden kocht ik bij Scrap ( een winkel in Rotterdam waar allerlei afvalmaterialen en misdrukken e.d. worden verkocht) een groot stuk schuimrubber met gaatjes (zie foto) wat er in mijn ogen exact hetzelfde uitzag als de mat die Kunstwolf gebruikt voor haar vilt met puntjes. Dus die ging ik eerst proberen.
De mat zag er misschien precies hetzelfde uit, maar het resultaat duidelijk niet ;-) Nog maar een keer geprobeerd.
mat zoals hij uit de droger kwam
sjaal na de droger
Vervolgens wilde ik een haarband vilten. Twee lagen naaldvilt op elkaar gelegd en daarop dun uitgespreide wol, draadjes en zijdevlies. Nat gemaakt en  met de hand gevild. Lukte niet echt, de zijde hecht niet en sommige draadjes ook niet ook al zat er dun wol over. Vannacht maar laten drogen en vanmorgen op de punchmachine gepunched tot de losse stukken vastzaten. Toen dacht ik slim te zijn. Ik ga op donderdag altijd even koffie drinken bij mijn bejaarde buurvrouw (met wasdroger) en nam de mat en de sjaal mee. De droger op 10 minuten gezet en toen gaan kijken, maar ja onbekende droger, dus hij bleek op koud te staan. Dat helpt dus niet echt. Toen nog 10 minuten op warm, maar toen ik het eruit haalde voelde het nog steeds niet warm. Toen nog maar een kwartiertje op"heel droog' en ja toen was het warm, maar ook tijd om weer naar huis te gaan. De sjaal ziet er nu wel aardig uit, al hangen sommige dingen zoals jullie zien nog steeds los. Van de mat heb ik een klein stukje losgemaakt, maar dat ziet er nog steeds niet erg vast gevild uit. Nog maar een keer op de koffie denk ik ;-).

Hennie had kleine basisstukjes vilt voor broches gemaakt en een begin van een vogeltje. Ze wilde ook een sjaal vilten op stukken van heel dunne andere sjaals. Maar tegen de tijd dat ze die stukken aan elkaar had genaaid was het tijd om naar huis te gaan.
rechtsboven het begin van het vogeltje

Aan weerszijden van een al aan de uiteinden gevilte sjaal heeft ze twee andere sjaals genaaid om uiteindelijk alles te vilten.

4 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Mooi... Die bollekes! Vilten is ook niet echt mijn hobby, maar met olijfzeep, en bubbeltjes plastic, lukt het heel aardig! Gewoon opnieuw proberen!

Janny de Roo zei

nat vilten lijkt mij so wie so niets, ik blijf het bij de punchmachine houden

Atelier de Vier Jaargetijden zei

Ik vind je sjaal leuk geworden. Vilten is leuk om te doen, veel oefenen en dan gaat het vanzelf beter.
Groet Thea

Jo Huijsman zei

Ik ben sinds deze zomer helemaal gek van vilten. Het is hartstikke leuk werk en het resultaat is zo mooi. Succes