zondag 17 januari 2010

SCHRIJNENVoor de expositie in Leiden met het thema sporen was ik begonnen met een schrijn van textiel. Tot dusver had ik ze alleen gemaakt van papier-maché. Maar nu heb ik wel de vorm van papier-maché gemaakt voor de stevigheid en daarover een "hoes".


De inspiratie bleef uit dus het is verder blijven liggen, maar gisteren heb ik mijn map met foto's, krantenartikelen e.d ter inspiratie er eens bij gepakt en daar vond ik deze afbeelding.En ik ben weer aan de slag gegaan. De hele dag bezig geweest met het beschilderen van Tyvek, stempelen e.d. om decoraties te maken die ik straks kan gebruiken. Het is heerlijk om nu een hele rol Tyvek te hebben zodat ik niet zuinig hoef te doen. Ik verhit de Tyvek tegenwoordig onder een zuigende afzuigkap want al die dampen kunnen nooit goed zijn. En je kunt wel zo'n masker gebruiken, maar dan hangt de damp toch in huis.
Hieronder het resultaat van gisteren. De lap Tyvek en de verhitte Tyvek e.a. "embellishments" zoals dat in het Engels zo mooi heet.
Vandaag ga ik denk nog nog wat dingen van zelfdrogende klei maken.
Ik heb deze week ook een lapje gemaakt voor het Groeiende Vredestapijt van Zonneglossis.nl. Dit tapijt bestaat uit allerlei lapjes van 25 x 25 gemaakt door verschillende mensen met als thema: Vrede. Het tapijt groeit nog steeds. Het wordt uitgeleend voor vredesactiviteiten en uiteindelijk verkocht om War Child mee te steunen. Ik heb een lapje gemaakt in de stijl van de collages die ik de laatste tijd maak. Zie hieronder.AAF

exposities en kunstmarktenGeplaatst door waterleliedesign.nl wo, december 02, 2009 14:54:50
Een beetje laat, maar toch nog een verslag van de Ara Art Fair.
Ik stond in een suite met nog 3 andere kunstenaars. Prachtige kamer en genoeg ruimte om je spullen uit te zetten. Het was dit jaar voor het eerst over 2 dagen verdeeld en er moest € 5,00 entree betaald worden.
Het is niet echt mijn publiek dat daar komt, erg conventioneel. Wel geld genoeg, dus voor de kunstenaars die werk naar hun smaak maken zal het een goede dag geweest zijn.
Het was wel een leuk weekend met collega's.

Als je zoals ik op de bovenste etage staat zijn de mensen wel verzadigd tegen de tijd dat ze bij je zijn. Je hoort ze verzuchten : nog meer....? Dat is wel jammer, maar aan de andere kant heeft het wel iets zoveel kunstenaars bij elkaar. Ik ga volgend jaar maar eens proberen of ik niet eens voor een plek op de begane grond in aanmerking kan komen.
Er zou eigenlijk tussen de 2 gangen vol kunstenaars een plek moeten zijn om te pauzeren en even bij te komen van alle indrukken. Nu moet je daarvoor terug naar het restaurant en dat is wel erg dicht bij de uitgang!!

kussens van zpagettiDe kussens zijn af!
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Ik heb het gevoel dat ik in totaal wel 5 kussens heb gebreid.
Het 1e kussen waarvan je in het vorige stukje al een foto ziet, heb ik uitgehaald omdat 4 recht 4 averecht met dit super elastische garen veel te sterk elastisch werd. Het trok heel sterk samen en zou het kussen gewoon meegetrokken hebben. Toen maar 1 in gerstekorrel gebreid en 1 in gewoon recht.
Toen ik bij het tweede kussen halverwege was realiseerde ik me dat er dus niet genoeg garen was. Op de site vermelde Hoooked al dat bijbestellen bijna niet kon, omdat het telkens partijen waren. En bovendien was het al maandag terwijl Merel zaterdag haar verjaardag vierde.Ik heb dus maar een mail gestuurd in de hoop dat er nog een restje was. 's Avonds werd ik direct gebeld, maar we konden niet met zekerheid vaststellen wat het goede garen zou zijn. Geesje van Hoooked stelde voor een extra grote klos van een kilo te sturen zodat ik in ieder geval genoeg had voor een kussen. Dan zouden de kussens onderling misschien wel iets verschillen, maar in ieder geval niet halverwege het kussen.

Weer moest ik experimenteren met de steken verhouding, want het garen dat ik kreeg was van dezelfde kwaliteit als het eerste garen alleen twee keer zo breed/dik!
Dat dat ook nog andere consequenties had merkte ik halverwege het kussen, weer dreigde er een garentekort!!.
Doordat het garen 2 keer zo breed was, had het natuurlijk de helft minder looplengte per kilo!
Ik bedacht dat ik dan maar een paar pennen moest breien in een afwijkende steek met het eerste garen. Door de afwijkende steek zou niet opvallen dat het garen dunner was hoopte ik.
Met telkens te wegen wat ik nog aan garen over had en meten wat ik al gebreid had ben ik door gegaan en ik heb het net gehaald. Er was denk ik nog 3 meter over. Totdat ik 's avonds naar haar verjaardag ging ben ik bezig geweest met kussens naaien en de gebreide stukken op de kussens te naaien, maar het was op tijd af.
Merel was heel blij met het resultaat en vond de kussens geweldig, dus alles is wel de moeite waard geweest.
En met dank aan Hoooked voor de geweldige service!


wol- en handwerkbeurs Rotterdam

textiel beurzen en marktenGeplaatst door waterleliedesign.nl vr, oktober 23, 2009 10:40:29
Dit was echt weer een leuke beurs. Veel te veel gekocht natuurlijk. Er was een prachtige expositie van Texui. Heel mooie artquilts in allerlei technieken. Ik volg wel een aantal blogs van quilters, maar de werken in het echt zien is toch heel anders.

Ik was op zoek naar dik wit garen, omdat mijn dochter voor haar verjaardag witte gebreide kussens wilde van heel dik garen. En dat is gelukt! Ik heb Zpagetti van Hoooked gekocht, dat zijn eigenlijk strookjes tricot die overgebleven zijn van confectiestoffen. Dus het is ook nog goed tegen de afvalberg. Ik brei nu op pennen 18! Meer dan 3 pennen breien gaat niet, want dan krijg ik kramp in mijn handen. Maar het wordt wel erg grappig.
Textielweekend Tilburg

textiel beurzen en marktenGeplaatst door waterleliedesign.nl do, oktober 15, 2009 21:41:12

Helaas, geen Trapsuutjesverf en geen strijkfolie op de markt van het textielweekend in Tilburg.
De verf heb ik nu maar via internet besteld.Gelukkig kwam ik erachter dat er komend weekend in Rotterdam een wol- en handwerkbeurs is. Ik heb dus weer een heerlijk "winkeldaagje" in het vooruitzicht. De markt van het textielweekend vond ik tegenvallen. Erg klein. Ik heb het idee dat het vorige jaren meer was.
Ik heb alleen een klos Habu garen met roestvrijstaal gekocht en 2 vellen moerbeibast en wat kantjes.


Twee weken geleden ben ik begonnen met collages. Eerst 16 x 16 en nu wat groter. Ik combineer dan diverse technieken op een lapje stof. Stempelen, draden opnaaien, koperfolie en stukken uit oude schilderijen e.d. opnaaien.Ik ben er zelf wel heel tevreden over. Als je meer wilt zien klik dan hier.

Beursbezoek

textiel beurzen en marktenGeplaatst door waterleliedesign.nl ma, september 14, 2009 14:43:23
Afgelopen vrijdag ben ik naar de wol- en handwerkbeurs geweest in Rijswijk. Vorig jaar was dat heel leuk en heb ik geweldige materialen gekocht. Maar deze keer leverde het een ernstige dip op. Er was niets meer van de handwerkbeurs over. Er was gewoon een creabeurs met een paar textielkramen! Wat een tegenvaller. Het is erg misleidend om dan in de pr nog te doen alsof het om een volwaardige beurs naast de creabeurs gaat. Gelukkig heb ik wel een hele voorraad mooie stempels en handgeschept papier gescoord, dus ik ben niet voor niets geweest.

Nou ja, ik ga me maar vast weer verheugen op de Textielplusdag in maart. Samen met de Weversmarkt in Hoorn vind ik dat het mooiste textiel uitje. Maar eerst natuurlijk nog naar Tilburg voor het textielweekend op 3 en 4 oktober.
Ik denk dat ik daar maar weer een paar nieuwe kleuren Trapsuutjes verf ga kopen, want die bevalt prima. En wat strijkfolie want dat vind ik ook altijd een mooi effect geven.

Bij onderstaand kistje heb ik Trapsuutjes verf gebruikt voor het verven van de stof en voor het stempelfiguurtje


Het zijn altijd wel heel dure uitjes, je ziet altijd nieuwe materialen die uiteraard geprobeerd moeten worden. En mooie aanvullingen op materialen die je al hebt. Maar het is vooral ontzettend genieten van al die prachtige kleuren en materialen!

Begin september heb ik mijn nieuwe naaimachine gehaald, weer een Pfaff (en nu maar hopen dat deze ook 27 jaar meegaat!!) Van alle siersteken die erop zitten ga ik vast veel plezier hebben.Voor het opnaaien van diverse dingen heb ik nu veel meer mogelijkheden.

Godinnen van papier-maché

werkGeplaatst door waterleliedesign.nl do, augustus 27, 2009 21:25:21
Ik ben op Place d' Ary 2 zondagen bezig geweest met Godinnen van papier-maché en ik vind het heel leuk om te doen. Je krijgt natuurlijk heel veel commentaar op dames met dikke billen en grote borsten, maar het was wel altijd positief. En uiteindelijk was dat ook wat ik wilde : nl. dat mensen zagen waar ik mee bezig was.
Voor het resultaat zie foto!

Ze moeten uiteraard nog beschilderd worden. Ik wil dat ze eruitzien alsof ze opgegraven zijn uit de oudheid, dus waarschijnlijk worden het wat vage kleurvlekken. Als ik volgende week weer echt aan het werk ga zal ik me daar eens in verdiepen.

Nog 1 middag Place d' Ary en dan zit het er weer op. Die laatste middag hoop ik de grotere versie van de Godin af te krijgen waar ik vorige week mee begonnen ben.
En wie weet, volgend jaar een levensgrote! Dan zal ik zeker opvallen.

Place d' AryDe afgelopen weken ben ik 4 keer bij Place d' Ary aanwezig geweest. De reacties van mensen zijn heel leuk.Soms hebben mensen mijn expositie in de bieb al gezien en zijn heel enthousiast. De eerste twee weken heb ik kralen gemaakt terwijl ik op het plein zat, maar ik merk dat dat te klein is. Mensen zien niet dat je iets aan het maken bent. Vorige week ben ik begonnen met Godinnenbeelden van papier-maché. Dit naar aanleiding van vragen tijdens de workshop vorige week of ik niet ook Nana's kon maken. Nana's zijn grote kleurige dikke vrouwenfiguren van Niki de Saint Phalle. Ik heb er natuurlijk geen zin in om iets na te maken, maar het bracht me wel op het idee om mijn dikke Godin driedimensionaal uit te voeren. Dus nu ben ik aan het experimenteren en zoeken naar de goede verhoudingen en de handigste techniek. Heel leuk!De workshop was ook heel leuk. De cursisten waren enthousiast en sommigen wilden met vriendinnen nog een keer komen. Niet iedereen heeft zijn werk afgekregen, maar zelfs dan hadden ze het goed naar hun zin gehad. Er werd lijm mee naar huis genomen om het thuis af te kunnen maken. Het liep ook allemaal goed, het enige wat ik beter had moeten organiseren was het opruimen. De lijmbakjes werden in elkaar gestapeld en bij thuiskomst bleek alles onder de lijm te zitten, dus ik had een grote afwas. Maar dat weet ik dus nu de volgende keer.

Geen opmerkingen: